Ziua Limbii Române este una dintre cele mai importante manifestări de diplomație culturală menită să scoată în evidență diversitatea și bogăția culturală a diverselor comunități vorbitoare de limba română de pe mapamond.
Luni, 2 septembrie 2024, de la ora 18:00, Echipa Romanian Cultural Institute in Tel a sărbătorit Ziua Limbii Române (31 august) prin organizarea unui eveniment dedicat operei și personalității lui Panait Istrati, apreciat de Marin Sorescu drept „primul Soljeniţîn din literatura europeană”. La eveniment au participat oameni de cultură din Israel și România, acesta având loc în limbile română și ebraică,.
Jurnalistul israelian Benny Ziffer a vorbit despre cercetările sale de la Muzeul Brăilei „Carol I" - Casa Memorială „Panait Istrati”, care reunește manuscrise, cărți cu autograf, ediții rare, ediții princeps, fotografii-document și, de asemenea, găzduiește fondul de documentare cu privire la studiul vieții și operei lui Panait Istrati.
Cercetătorul brăilean Zamfir Bălan, curatorul fondului Panait Istrati la Muzeul Brăilei „Carol I" a fost prezent cu o intervenția video „Panait Istrati și lumea evreiască a epocii”, prezentându-l pe îndrăgitul scriitor astfel: „Panait Istrati a fost descoperit de Romain Rolland, la începutul anilor `20 ai secolului trecut. A devenit foarte repede unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ai lumii. Cu puţine excepţii, şi-a scris opera direct în franceză, păstrând însă atmosfera, gândirea şi particularităţile limbii române. Ulterior, a rescris o bună parte a operei în limba maternă. Este scriitorul a cărei operă stă sub semnul iubirii de oameni şi de libertate – singurul bun pământesc căruia trebuie să-i sacrificăm totul: bani, glorie, sănătate, viaţă şi chiar propria noastră libertate”.
Istoricul Lucian Zeev Herșcovici - bibliotecar la Biblioteca Națională a Israelului - a prezentat tema „Aspecte evreiești în scrierile lui Panait Istrati”.